Groen: Nederlands Rood: Frans Blauw: Frans + Nederlands Oranje: Duits |
België lijkt duidelijk opgedeeld in verschillende taalgroepen. In Vlaanderen spreekt men Nederlands, in Wallonië Frans en in het Duitstalig deel Duits. In Brussel zijn Frans en Nederlands officieel erkende talen. Deze opdeling lijkt eenvoudig, maar schijn bedriegt.
Franstalige inwoners bleven niet mooi op hun gebied wonen en ook Vlamingen gingen net over de grens in het Waals landsgedeelte wonen. Om deze (kleine) groep mensen het makkelijker te maken daar te wonen, is het mogelijk om officiële documenten in een andere taal te verkrijgen.
Als je in een faciliteitengemeente woont, heb je als anderstalige inwoner bepaalde voordelen. Meestal moet je dit voordeel expliciet aanvragen. Zo moeten Franstaligen in de rand rond Brussel steeds opnieuw vragen om hun documenten in het Frans te krijgen.
Dit zijn de voordelen voor anderstaligen in een gemeente met faciliteiten.
Oorspronkelijk was de bedoeling om de integratie van anderstalige nieuwkomers te vergemakkelijken. Hierdoor lijkt het logisch dat de faciliteiten uitdovend zouden zijn; na een tijdje zou die gemeente geen faciliteiten meer aanbieden. Dit is echter nooit in de wet rond faciliteiten opgenomen.
Het is niet zo dat alleen Vlaamse gemeenten faciliteiten aan Franstaligen aanbieden. Het omgekeerde bestaat ook.
1. Komen-Waasten 2. Mesen 3. Moeskroen 4. Spiere-Helkijn 5. Ronse 6. Vloesberg 7. Bever 8. Edingen 9. Drogenbos 10. Linkebeek 11. Sint-Genesius-Rode 12. Wemmel 13. Kraainem 14. Wezembeek-Oppem 15. Herstappe 16. Voeren 17. Malmédy 18. Waimes 19-22. Lontzen, Raeren, Eupen, Kelmis 23-27. Burg-Reuland, Sankt Vith, Amel, Bütgenbach, Büllingen |
Deze gemeenten horen officieel tot het Vlaamse Gewest en hun taal is het Nederlands. Toch zijn er faciliteiten voor Franstalingen:
Deze gemeenten horen officieel tot het Waalse Gewest en hun taal is het Frans. Toch zijn er faciliteiten voor Nederlandstaligen:
Deze gemeenten horen officieel tot het Waalse Gewest en hun taal is het Frans. Toch zijn er faciliteiten voor Duitstaligen:
Deze gemeenten horen officieel tot het Waalse Gewest en hun taal is het Frans. Toch zijn er faciliteiten voor Nederlandstaligen en/of Duitstaligen:
Deze gemeenten horen officieel tot de Duitstalige Gemeenschap en hun taal is het Duits. Toch zijn er faciliteiten voor Franstaligen. Dit zijn alle gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap:
Log in | Belgische politiek - Belgische staatsstructuur | info@bpol.be